:: Biografie

CHURANDY MARTINA 

:: Website 
www.AntillianStars.com

:: Boeken
 
info@antillianstars.com

HOME

CATEGORIE

Churandy Martina werd geboren op 3 juli 1984 op Curaçao.

Churandy's persoonlijke records zijn respectievelijk 9,93 en 20,11, beiden gelopen tijdens de Olympische Spelen.

Churandy begon met volleybal, honkbal en voetbal, en al snel bleek dat hij sportieve aanleg had. Toen hij zich vanaf zijn veertiende uitsluitend toelegde op de atletiek, ontwikkelde hij zich helemaal razendsnel. Pas 15 jaar oud, bereikte hij tijdens de jeugd WK Atletiek al de halve finale op de 100 meter sprint. In Nederland was hij toen nog onbekend. Dat werd anders in 2003, toen  hij voor het eerst een wedstrijd in Nederland liep. Om deel te kunnen nemen aan het jeugd NK, schreef hij zich in bij Vereniging Rotterdam Atletiek. Hij won op de 100 meter de gouden medaille, en met een tijd van 10.26 nam hij ook direct het oude Nederlands jeugdrecord over.

Sinds de Spelen van Beijing is Churandy echter bekend bij het grote publiek. Hij liep een geweldige 200 meter en werd tweede achter Usain Bolt. Na afloop werd hij echter gediskwalificeerd en moest zijn medaille uiteindelijk inleveren. Op de camerabeelden was te zien dat hij in de bocht een klein beetje zijn voet buiten de baan zette. Curaçao was in rouw en het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité diende, zonder resultaat, protest in bij het Internationaal Instituut voor Sportrechtspraak. Omdat ook de nummer drie werd gediskwalificeerd, ging de zilveren medaille uiteindelijk naar de Amerikaan Shawn Crawford. Die maakte een sportief gebaar door de medaille later terug te geven aan Churandy, omdat hij vond dat hij ‘m niet had verdiend. Bekijk hier een deel van de documentaire over het Olympisch jaar van Churandy. Inmiddels heeft Churandy die affaire ver achter zich gelaten, en richt hij zich op de toekomst. Hij wil iedereen laten zien dat hij dat clean doet. Nieuw in de rij van ambassadeurs voor 100% Dope Free: Churandy Martina.

Augustus 2009 draait in de bioscoop de film 'Kore Churandy Kore'. Een documentaire over de snelste sprinter van Curaçao en de Nederlandse Antillen. Zes maanden lang volgde Niels Goudriaan met de camera Churandy’s voorbereidingen voor Peking en de nadagen van het sportevenement dat uiteindelijk in een teleurstelling eindigde. De documentaire is gemaakt door Dolf van Stapele en Niels Goudriaan.