:: Biografie

EDSEL JULIET 

:: Website 
www.edseljuliet.com

:: Boeken
 
info@antillianstars.com

HOME

CATEGORIE

 Edsel is zanger, percussionist en componist. Edsel komt uit een zeer muzikale familie. Nog maar net twaalf jaar oud vormt hij samen met zijn broers op Curaçao de band 'Tipico Juliet', het plaatselijke antwoord op The Jackson 5. Met deze band scoort hij hits als Ta Ken Di en de muziek die zij brengen houdt het midden tussen folkmuziek, danza, wals en mazurka's. De groep treedt vooral op in Hotel Flamboyan, het latere Princess Beach Hotel. Tipico Juliet houdt op te bestaan wanneer broer Kenneth naar Nederland vertrekt voor zijn studie. Edsel en Juny Juliet richten samen met enkele Dominicanen het succesvolle dertien man sterke salsa orkest 'Poder Latino' op.

Door haat en nijd tussen de bands op Curaçao is Poder Latino geen lang leven beschoren. Edsel vertrekt naar Nederland. Hij probeert eerst een carrière als acteur van de grond te krijgen, wat maar matig lukt. Dan komt hij terecht bij de band 'Latin Touch' o.l.v. Terry Daniel. Edsel richt in 1982 zijn eigen orkest op 'Saljuco' wat staat voor Salsa Juliet & Company. Edsel ontwikkelt zijn eigen latin muziekstijl die hij 'salsa corriente' noemt. Het is een mix van Cubaanse en Braziliaanse muziek met de Simadan klanken van de Antillen. In 1989 schrijft Edsel de 'tumba Macacu' en ontvangt hiervoor op Curaçao de 'Garladon Vitrole', de Antilliaanse Grammy Award.

In 1994 komt het nummer Payo Payo uit en staat 16 weken nummer één op Curaçao, waardoor Edsel zijn bijnaam 'Payo' krijgt. Op Curaçao wordt hij gekozen tot populairste artiest van het jaar en mag hij de prijs 'Embahador di nos Kultura Antiyano na Hulanda' (Ambassadeur van de Antillen in Nederland) in ontvangst nemen. In 1995 wordt het album Curaçao Universal uitgebracht.

Juliet verzorgt in 2001 gastvokalen op het album 'Bijlmerjazz' van Ronald Snijders. Samen met vier ex-leden van Trafassi vormt hij de band X-tra. Edsel Juliet invensteert het overgrote deel van zijn tijd in de band X-Tra. Daarnaast blijft hij werkzaam als producer en workshopdocent.

In 2003 na 30 jaar, laat Edsel weer van zich horen met de band Tipiko Juliet, ditmaal als producer. Het album 'Un Otro Tipiko Juliet' komt in de zomer uit. In 2005 brengt Juliet ook zijn eerste CD uit met gedichten.

Het album 'Lag'e Sapatu Zoná…' bevat diverse muziekstijlen. Het meest prominent is de bij Antilliaanse muziekgroepen populaire stijl ritmo kombina, maar de cd bevat ook de son montuno, salsa, kaseko, merengue en latin-house. De teksten zijn afwisselend in het Spaans, Surinaams, Nederlands, Engels en Papiamento. Edsel Juliet blaast de Saljuco Bigband nieuw leven in. Het eerste optreden na de herstart is als afsluiting tijdens de Koninkrijksviering op 15 december 2006 in Amersfoort.

Op het album 'Montuñiando' staan hoogtepunten van liedjes binnen het Cubaanse genre son montunos. Op de televisie in Curaçao en Bonaire is Edsel als het personage Fèchi gastheer in de talkshow 'Kòfi Serka Fèchi' (Koffie Bij Fèchi). In het programma ontvangt hij gasten die in Nederland op het artistieke en professionele vlak een belangrijke rol spelen. Ook de theatershow 'B'a Makambiá' is te zien in Teatro Luna Blou op Curaçao.

De band 'La Banda Loca' is een veelgevraagde formatie van Edsel. Samen met 2 á 3 collega muzikanten brengt deze groep Latijns-Amerika feestmuziek. Enkele nummers op de CD zijn dan ook ontstaan tijdens zijn live-optredens zoals ‘Kom maar in de kring’ of ‘Ik ben geen tol’. In 2009 komt de CD ‘Let’s Party’ uit.