:: Biografie

IZALINE CALISTER 

:: Website 
www.AntillianStars.com

:: Boeken
 
info@antillianstars.com

HOME

CATEGORIE

Izaline Calister werd geboren op Curaçao. 

Izaline is zangeres, componist en tekstdichter. Zij is in korte tijd uitgegroeid tot het boegbeeld van de Antilliaanse jazz, een nog zeer jonge muziekstroming die ze eigenlijk min of meer zelf heeft uitgevonden. Jarenlang is ze bezig geweest met het zoeken naar een eigen stijl. Ze heeft gezongen in pop-, funk-, Antilliaanse, Turkse en Braziliaanse bandjes. Een leerzame periode, maar uiteindelijk ben is ze toch bij de traditionele Antilliaanse muziek terechtgekomen. Daar voelt zij zich het meest bij thuis.

De inspiratie voor haar teksten put Izaline uit haar directe omgeving. Voorvallen die ze zelf meemaakt, maar ook verhalen die ze van vriendinnen hoort kunnen de aanleiding voor een lied zijn. Haar teksten zijn altijd op waarheid gebaseerd. Het is nooit zomaar verzonnen. Haar CD’s 'Soño Di Un Muhé 2000 (‘one woman’s dream’) en ‘Mariposa’ (‘Vlinder’), zijn door de pers en het publiek uitstekend ontvangen. Haar CD 'Krioyo' (‘Creools’) is de derde solo CD. 'Kanta Hélele' (Zing hélele) is solo CD nummer vier.

Met haar band treedt Izaline veelvuldig op in Nederland en daarbuiten. Izaline stelde haar begeleidingsband samen uit muzikanten afkomstig van Curaçao. Met deze groep nam ze tot nu toe 4 CD's op en toerde intensief langs (inter)nationale podia. De muziek is gebaseerd op het traditionale ritme-idioom van haar geboorte-eiland met een moderne, westerse twist, voorzien van merendeels zelfgeschreven teksten in het Papiaments. Daarnaast is Izaline in de theaters te horen met Engelstalig repertoire, begeleid door onder meer het Metropole Orkest, het Jazzorchestra Of The Concertgebouw en het Peter Beets-trio.

Izaline wordt regelmatig uitgenodigd voor uiteenlopende theaterprojecten, o.a. 'She Got Game', 'De Vagina Monologen', 'Made In Holland' en de theateruitvoering van ‘Dubbelspel’.

Verder stond Izaline op vele podia onder andere tijdens ‘Porgy and Bess’,  Theatertour met stukken uit de opera van George Gershwin. Begeleid door het Beets-trio met Peter Beets (piano), Frans van Geest (bas) en Gijs Dijkhuizen (drums). 'Metropole Orkest', Concertreeks, o.a. arrangementen van eigen werk door en o.l.v. Jim McNeely. 'Aruba en Curaçao Tour', Serie concerten begeleid door de eigen band, met muziek van de CD ‘Kanta Hélele’. 'North Sea Jazz' (NSJF), naast een concert met haar band trad Izaline op met de Cubop City big-band van Lucas van Merwijk. 'Rotterdams Conservatorium', reeks workshops met ‘latin approach’ voor zangers en zangeressen. 'Dunya festival', concert op het wereld-muziek-festival van Rotterdam. 'Jazz in Duketown', concert in trio-bezetting met Angelo Verploegen (flugelhorn) en Ed Verhoeff (gitaar). 'Kazachstan Jazz Festival'. driedaagse tour met Roy Dackus (drums), Jesse van Ruller (gitaar), Karel Boehlee (piano) en Theo de Jong (bas).

Izaline Calister reist al jaren voor haar werk de wereld rond. Tijdens haar overzeese tochten voor het festival Winternachten verzamelde ze verhalen. Verhalen uit haar jeugd, de Nederlandse Antillen, Aruba, Zuid Afrika, Indonesië en Suriname maar ook in Nederland vond ze oude volksverhalen en legendes waar ze muziek bij componeerde. Izaline en rasverteller, acteur en landgenoot Raymi Sambo (All Stars, Willem Wever, Zoop) vertellen spannende, mooie, ontroerende en leerzame verhalen over de Spin Anansi, de legende van Borobudur, en over het Vrouwtje van Stavoren. Izaline Calister en Raymi Sambo - Theatertour 2009: Verhalen voor een warme lentenacht. Te zien in de theaters vanaf maart 2009.