:: Biografie

NADYA VAN PUTTEN 

:: Website 
www.nadya.nl

:: Boeken
 
info@antillianstars.com

HOME

CATEGORIE

Nadya Liesbeth van Putten is in 1982 geboren op Aruba.

Op haar achttiende kwam Nadya naar Nederland om Bestuurskunde te studeren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Uit persoonlijke interesse kwam Nadya al snel in aanraking met de politiek.

Na een intensieve 'soul search' langs diverse partijprogrammaís vond ze haar 'soulmate' in GroenLinks. De ideologie en manier van kijken naar de wereld voelde meteen goed. De positieve toon, durf om moeilijke onderwerpen onconventioneel aan te pakken, en een geschiedenis van breken met incrementalisme in beleidsontwikkelingen, spraken haar direct aan.

Nadya zette haar eerste stappen in de wereld van de politiek in Nederland als steunfractielid voor GroenLinks in de Rotterdamse deelgemeente Kralingen Crooswijk. Ze begon echter al snel aanvullende werkzaamheden uit te voeren voor de stedelijke fractie. De volgende logische stap was, als steunlid voor deze fractie aan de slag te gaan. Nadya maakte de overstap naar de stedelijke politiek op het moment dat Leefbaar Rotterdam, samen met Pim Fortuyn, in opkomst was. Een enerverende periode dus. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd Nadya door haar partij gevraagd zich te kandideren voor zowel de stedelijke als deelgemeentelijke lijst. Ze belandde als hoogste nieuwe naam op de stedelijke lijst, namelijk nummer 4. Na een korte en heftig campagne waren de resultaten voor GroenLinks Rotterdam niet erg florissant: GroenLinks Rotterdam verloor 1 zetel. Ondanks dit zetelverlies waren de reacties op de campagne van Nadya lovend. Ze had GroenLinks stevig neergezet, met name onder een nieuwe doelgroep voor de partij.

Ondanks de deelname van GroenLinks aan de Rotterdamse coalitie, bleef Nadya net buiten de gemeenteraad. Ze werd benoemd tot burgerraadslid. Nadya was vier jaar lang (2006/2010) de permanente vervanger van de fractievoorzitter in de de raadscommissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur. Ook op landelijk gebied houdt Nadya van Putten zich bezig met beleid. Al ruim 3 jaar was ze lid van de landelijke adviescommissie TOPA (Team Ondersteuning Participatie Antillianengemeenten) voor het Ministerie van Wonen, Wijken en Integratie. Haar taken behelsden vooral het adviseren van senior ambtenaren, wethouders, en hun beleidspartners. Sinds februari 2009 was Nadya vice-voorzitter van deze ministeriŽle commissie.

Naast haar politieke werkzaamheden vindt Nadya het van belang om ook op sociale vlak actief te zijn. Zo bekleedde ze in het verleden een bestuursfunctie, voorzitter, bij de Antilliaanse en Arubaanse studentenvereniging Passaat. Verder was ze coŲrdinator van 'KASEUR', de Koepelorganisatie voor Allochtone Studentenverenigingen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tegenwoordig is Nadya bestuursvoorzitter van Stichting Eenheid is Kracht. Een landelijk instituut dat een platform creŽert waar mensen met diverse achtergronden elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en stimuleren.

In juni 2009 nam Nadya voor GroenLinks deel aan de Europese verkiezingen. Ze werd door het partijcongres op nummer 5 geplaatst. Ze voerde in het hele Nederlandse Koninkrijk campagne. Geen enkel eiland was te klein of onbelangrijk. Nadya scoorde goed in het gehele Koninkrijk, vooral in Nederland en wist bijna 10.000 stemmen naar zich toe te trekken. Nadya heeft laten zien dat ze een groot en divers achterban heeft. Nadya nam zich toen voor om zich te richten op de geplande Tweede Kamerverkiezingen van 2011. De recente politieke ontwikkelingen zorgen er echter voor dat deze ambitie al eerder gerealiseerd kan worden.