:: Biografie

PAULETTE SMIT 

:: Website 
www.AntillianStars.com

:: Boeken
 
info@antillianstars.com

HOME

CATEGORIE

Paulette werd op 12 februari 1957 geboren op Curašao.

Paulette groeide op in Willemstad, Curašao. Haar vader is Nederlands, haar moeder Antilliaanse. Maar zo simpel ligt het niet. Haar beide ouders zijn ook Joods. Er gingen hele omzwervingen over de wereld aan vooraf, voor dat zij elkaar in Willemstad op een feestje in 1947 ontmoetten. Zelf kwam Paulette in 1969 met veel tegenzin met haar ouders naar Nederland. Ze dacht dat hier alleen boeren op klompen woonden. En haar klasgenootjes dachten dat ze in bomen gewoond had. Nu voelt ze zich een Caribische Nederlander.

Paulette Smit is actrice, toneelschrijfster, toneelregisseur en artistiek leider van theaterfestival Hollandse Nieuwe. Ze volgde een toneelopleiding aan de Stella Adler Conservatory of Acting in New York.

Paulette speelde onder meer in de televisieserie Medisch Centrum West en Goede tijden, slechte tijden. Ze speelde vele rollen bij Cosmic theater waar ze sinds 2004 artistiek leider van het Hollandse Nieuwe toneelschrijversfestival is. Ze schreef daar onder andere de toneelstukken 'Koorts' en 'Catwalk' en was co-auteur van de theatersoaps ' Disco King en 'Snorder King'. Daarnaast zet ze zich graag in voor de multiculturele samenleving. Haar verdiensten hierin werden in 2006 beloond toen zij benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Paulette schreef mee aan de Koerskmonologen en haar grote zaal-debuut is Catwalk.

Paulette Smit is bestuurslid van de Werkgroep Cara´bische Letteren van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde in Leiden.