:: Biografie

TANIA KROSS

:: Website 
www.taniakross.com

:: Boeken
 
info@antillianstars.com

HOME

CATEGORIE

Tania Kross werd geboren in 1976 op Curaçao. 

Tania is mezzosopraan en zong al op haar zesde in een kerkkoor. Vanaf haar vijftiende zong ze in een klassiek vierstemmig koor. Op haar zeventiende deed ze auditie op het conservatorium in Utrecht. In het tweede jaar van het conservatorium won zij de eerste prijs van de Stichting Jong Muziektalent. Dat gebeurt in de tijd dat zij zich begint te realiseren dat zij operazangeres wil worden. Haar grote voorbeeld is Cecilia Bártoli. 

Tania Kross studeert bij Henny Diemer en Monique Wagemakers, en volgde daarnaast masterclasses bij Jard van Nes, Henk Smit, Udo Reinemann, Roberta Alexander, Dawn Upshaw en Sarah Walker. Haar liefste wens is auditie te doen voor de opleiding voor jonge zangers bij de MET in New York. 

In 2000 won Tania de NPS cultuurprijs. Motivatie van de jury: “De combinatie van het respect voor de compositie en haar eigen inbreng, plus haar vermogen haar stem in dienst van haar talent te stellen, maken haar nu al tot een zangeres van wereldklasse.” Ook won zij de eerste prijs in het Cristina Deutekom Concours 2000, en een aanmoedigingsprijs in de Rosa Ponselle International Competition for Vocal Arts (New York). In het seizoen 2001-2002 was Tania Kross lid van de Opera Studio Nederland.

Tania heeft meegewerkt aan verschillende operaproducties. Haar rollen waren onder andere Baba in Stravinsky’s The Rake’s Progress, Zita in Puccini’s Gianni Schicchi, Orlofsky in Die Fledermaus en de titelrol in Bizet’s Carmen. Vorig seizoen gaf Tania in de serie 'Het Debuut' een recital in 11 concertzalen in Nederland, waaronder de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam. Afgelopen seizoen was Tania Kross daar opnieuw te beluisteren zijn in een programma rondom Adriaan van Dis. Daarnaast was zij te horen in De Doelen te Rotterdam in Gounod’s Faust meth et Vlaams Radio Orkest.

Gedurende het seizoen 2003-2004 is Tania lid van het ensemble van de Staatsoper in Hannover, waar zij de rollen van Cherubino (Le nozze de Figaro), Susuki (Madama Butterfly), Romeo (I Capuletti e I Montecchi), Sesto in Giulio Cesare, Don Ramiro (La finta gardiniera) voor haar rekening neemt. Komend seizoen zal zij de rol van Flora in La Traviata en Suzuki in Madama Butterfly zingen bij de Nationale Reisopera.

In juni 2003 vertegenwoordigde Tania Kross Nederland op het prestigieuze BBC Singer of the World Contest in Cardiff. 

Bekijk ook de vele andere biografieën op AntillianStars, de best gerubriceerde databank!