:: Biografie

WIJNAND STOMP 

:: Website 
www.wijnandstomp.nl

:: Boeken
 
info@antillianstars.com

HOME

CATEGORIE

 Wijnand Alexander Stomp  is geboren op 4 december 1958 in Leiden, Nederland.

Wijnand groeide tot zijn 12de jaar op Curaçao op. Hij woont en werkt sinds 1970 in Nederland.

Wijnand is één van de bekendste theatrale vertellers die Nederland rijk is. Ook bekend als 'Mister Anansi' creëert en speelt hij voorstellingen waarin zijn kleurrijke afkomst een belangrijke rol speelt. Hij ontleent veel inspiratie aan de Antillen, het land van zijn vader, maar is evenzeer verbonden met de Hollandse aarde, het land van zijn moeder. Hij is een fysieke verhalenverteller die als geen ander met passie en zijn theatrale vertelstijl jong en oud al meer dan 25 jaar weet te boeien.

De wereld verhalen van Wijnand zijn vrolijk, ondeugend en meeslepend. Ze gaan net zo goed over list en bedrog als over kwetsbaarheid en identiteit. Zo maakte hij humoristische en tegelijkertijd ontroerende voorstellingen. Met humor, aanstekelijke ondeugd en een tikkeltje wijsheid weet Wijnand jong en oud te raken. Door zijn soepele, wendbare stem en zijn vermogen moeiteloos van het ene stemmetje in het andere te schieten hebben zijn woorden een sterk beeldend effect. Stomp noemt het ook wel Stand-up Storytelling, een fysieke mix van vertellen, stand-up comedy, cabaret en muziek. Razendsnel wisselt Stomp van personage en sleurt hij je mee in een stroomversnelling van verhalen. Zonder dat je daar erg in hebt, speelt er zich een film af in je hoofd. Als de slang van zijn vertelling begint te kronkelen, waan je je even in een andere wereld.

Afgelopen jaren 25 jaar was hij de artistieke motor van het Haarlemse verhalenbedrijf Kalebas Produkties. Waarmee hij van wereld verhalen theatrale vertelvoorstelling creëerde. Mede door zijn inzet is Kalebas in drie keer opgenomen in het Kunstenplan en heeft hij Kalebas doen uitgroeien tot een volwaardig jeugdtheater gezelschap. Wijnand maakte en speelde in meer dan 20 voorstellingen, waarvan hij de meeste zelf schreef of bewerkte.

Wijnand werkte samen met Griekse, Surinaamse, Antilliaanse, Perzische, Hollandse, Hindoestaanse, Afghaanse, Indiase verhalen makers. Wijnand is inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse en Internationale theatercircuit. Met zijn theatrale verhalen trad Wijnand op in Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname en Ghana. In Groot Brittannië vertelde hij Anansi verhalen in het kader van een project voor slachtoffers van de Tsunami onder de naam; The Soul of It. Hiermee stond hij in Wycombe Swan Theatre en Canterbury Marlowe Theatre. In 2007 bezocht hij China, waar hij in Shanghai Anansi verhalen vertelde voor de Nederlandse vereniging en de Shanghai American International School.

Wijnand maakte vier verhalen CD’s en schreef in 1997 het prentenboek ‘Lisa en de Bruine Prins’ uit gegeven bij uitgeverij Sjaloom in Amsterdam. Op televisie was hij o.a. te zien in Klokhuis, Telekids, presenteerde Uit je dak van de AVRO (in het kader van Uitmarkt - Amsterdam) en in mei 2001 was hij te gast in De Stoel van Rick Felderhof /NCRV. Presenteerde als; de opening van de Nederlandse jeugdtheaterdagen 2005, CliniClowns Kindergala 2006 uitgezonden door de AVRO en werkte als presentator voor radio Haarlem105. Was te gast in diverse radio programma’s als Nachtegiel van Giel Beelen en Casa Luna en Cappuccino van de NCRV.

Wijnand is mede oprichter van stichting Theatergroep Pruim (1983), in 1997 omgedoopt in Kalebas Produkties. Als artistiek leider was hij verantwoordelijk voor de koers van Kalebas Produkties. Mede door zijn inzet is Kalebas in drie keer opgenomen in het Kunstenplan en heeft hij Kalebas doen uitgroeien tot een volwaardig jeugdtheater gezelschap. Stomp maakte en speelde in meer dan 20 voorstellingen, waarvan hij de meeste zelf schreef of bewerkte. Stomp creëerde een geheel eigen fysieke theatrale vertelstijl en is inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse theatercircuit.